F.Rábek na slávnostnej omši v katedrále priblížil osobnosť sv.Šebastiána

02.03.2012 Bratislava

Bratislava 2. marca (TASR) - Ordinariát Ozbrojených síl (OS) a Ozbrojených zborov (OZ) Slovenskej republiky si v týchto dňoch pripomína deviate výročie svojho vzniku. Slávnostnú omšu pri tejto príležitosti v chráme Ordinariátu - Katedrále sv. Šebastiána v Bratislave celebroval 1. marca ordinár Mons. František Rábek. Koncelebrovali trnavský pomocný biskup Ján Orosch a emeritný trnavský biskup Dominik Tóth, ako aj vojenskí, policajní, hasičskí a väzenskí kapláni. Prítomní boli predstavitelia a príslušníci silových rezortov a zložiek OS a OZ SR, informoval dnes kancelár a hovorca Ordinariátu Tibor Ujlacký.

Ordinár Rábek v príhovore priblížil prítomným osobnosť hlavného patróna diecézy i rovnomennej katedrály sv. Šebastiána, vojaka a mučeníka, ktorý je vzorom skutočného kresťanského života osobitne pre kresťanov slúžiacich v ozbrojených zložkách štátu, v službe pokoja, mieru, zákonnosti a ochrany života a majetku občanov štátu.

Slávnosť svojou prítomnosťou obohatili aj maltézski rytieri na čele s veľvyslancom rádu na Slovensku Francisom Martinom O'Donnellom, čestné stráže Ozbrojených síl SR, Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru a Zboru väzenskej a justičnej stráže so svojimi štandardami a takisto hudba OS SR a Zbor Jána Pavla II. z Vajnôr.

Svätá stolica 1. marca 2003 zriadila podľa kánonického práva Ordinariát OS a OZ SR pre duchovnú službu katolíckym veriacim v týchto zložkách a osobám pozbaveným slobody rozhodnutím štátneho orgánu. Ordinariát je postavený na úroveň samostatnej diecézy a jeho sídlom je Bratislava.

Hlavný chrám Ordinariátu - Katedrálu sv. Šebastiána v Bratislave nedávno obohatil nový obetný stôl z tatranskej žuly a monumentálna mozaika majstra Ivana Rupnika.

K 31. decembru 2011 mal 0rdinariát celkom 55 kaplánov - 40 rímskokatolíckej cirkvi a 15 gréckokatolíckej cirkvi. Z uvedeného počtu kaplánov je 20 vojenských, 13 policajných, traja hasičskí a 19 väzenských kaplánov. Ordinár k 31. decembru 2011 zriadil 39 vojenských, policajných a väzenských farností a tri vojenské, tri policajné a päť väzenských dekanátov, uviedol Ujlacký.
 

Vyberte región